D'n Uutlaot in de jaren 1969 t/m 1990

In 1969 ging d'n Uutlaot haar 12 levensjaar in. In deze tijd werden er nog geen pronkzittingen gehouden. Voorzitter en Vorst Leon Jansen verzorgde zelf wel altijd een buut tijdens het prinsenbal. Later tijdens de eerste pronkzittingen nam hij ook telkens plaats in de ton. Bij aanvang van een carnavalsavond was zijn steevaste entree: Zijde gullie allemaol doar? Het publiek daverde dan een keiharde "Jaoooo!!" door de zaal.

Veel oud-prinsen van d'n Uutlaot bleven in de loop der jaren nog een tijdje 'plekken'. In 1971 was Wim Korsten prins van d'n Uutlaot en na zijn aftreden als prins bleef hij nog een aantal jaren aan als vaste Adjudant van d'n Uutlaot. In 1972 bestond d'n Uutlaot 15 jaar en werd het 3e lustrum gevierd met Prins Theo Verstegen. Als bestuurslid, penningmeester en later als voorzitter zou Theo zich nog tot 1993 met hart en ziel blijven inzetten voor d'n Uutlaot. In 1974 kwam Rob Vloet (sr.) uit als nieuwe prins. Rob was de 2e prins uit hetzelfde gezin. Ook Rob is nu nog altijd actief binnen de bouwcommissie van de carnavalsvereniging.

De eerste jaren werd er nog elk jaar een nieuwe prinsenwagen gebouwd, vaak met een onderwerp dat met de prins verband hield. Zo was er voor de Prins in 1975 Martien Teunissen een prinsenwagen met een grote champignon. Tegenwoordig gaan de prinsenwagen van d'n Uutlaot een jaar of elf mee en wordt zij in het jubileumjaar vervangen door een nieuw exemplaar.

In 1977 werd het 20e lustrum gevierd en een lustrumjaar is in de loop der tijd vaak de aanleiding geweest voor een nieuwe traditie. Dat jaar werd voor de 1e maal een pronkzitting gehouden.

In de beginjaren was D'n Uutlaot een vereniging voor 3 dorpen: Sint Anthonis, Ledeacker en Stevensbeek. Daarom waren en toen ook altijd 2 raadsleden uit beiden dorpen lid van de Raad van 11. Vanaf 1977 had Stevensbeek haar eigen carnavalsvereniging D'n Leppenbemmel. D'n Uutlaot ging toen door als carnavalsvereniging voor Sint Anthonis en Ledeacker. In 1978 werd Harrie Hebben uit Ledeacker de eerste (en overigens ook enige) Lekerse Prins van de Zeikmeiken en de Hanen.

In 1979 bestond d'n Uutlaot 22 jaar, maar ook deze mijlpaal werd niet gevierd als lustrumjaar. Sjang Raaymakers was daarom toen geen jubileumprins, maar hij staat gewoon in de annalen genoemd als de 22e prins van d'n Uutlaot. Hij was de eerste Prins die tijdens de carnavalsdagen met Bestuur en Raad van Elf de zieken in het ziekenhuis in Boxmeer en in het verpleeghuis Madeleine ging opzoeken.

In de jaren '80 beschikte Sint Tunnis nog over een flink aantal uitgaansgelegenheden die door d'n Uutlaot bezocht werden. Met een bus ging men naar de cafés in het "achterland", zoals d'n Breyenburg, de Smidse en van Haren (later Oele Tôns genaamd) in Ledeacker. Ook kwam d'n Uutlaot naar d'n Peellantaarn op de Peelkant en bij Snortunnis en Herberg Urena, beiden op de Noordkant. In de beginjaren behoorde overigens ook café Parkzicht in Stevensbeek bij de te bezoeken etablissementen. En dan had je nog de cafés in 't dorp zoals café-zaal Wilhelmina (later de Sunshine Corner en weer later The Atmosphere), café 't Hert, de zalen Bos en De Zwaan en Oelbroeck. Dat waren nog eens drukke tijden. Er is dan inmiddels ook een Jeugdprins in Sint Tunnis, maar dit wordt dan nog geheel georganiseerd door de Jeugdsoos.

In 1982 wordt er weer een lustrum gevierd: d'n Uutlaot bestaat dan 25 jaar en Jan van Sambeek is de 5e jubileumprins van de Zeikmeiken en de Hanen. Ter ere van dit jubileum wordt weer een nieuwe traditie in het leven geroepen, er wordt een Boerenbruiloft gehouden. Grad Hurkmans en Pieta Peeters worden in de onecht verbonden. De pronkzittingen zijn inmiddels zo'n succes dat ze wel vier avonden gehouden worden, dit om iedereen de gelegenheid te geven de zittingen te bezoeken. En dat telkens alleen met eigen volk, er worden geen buutredners van buitenaf aangetrokken. Een traditie die in Sint Tunnis nog altijd wordt nageleefd.

In 1984 was Willy Thijssen prins van d'n Uutlaot. Willy was al jaren de vaste leider van de hofkapel, welke het een jaartje zonder zijn leiding moest doen. In 1986 was het de beurt aan Jan Swaans. Jan Swaans is vervolgens nog jarenlang als Vorst bij d'n Uutlaot actief gebleven.

In 1990 bestond d'n Uutlaot 33 jaar en deze maal werd deze mijlpaal wel groots gevierd. Vanwege het 3 x11-jarige bestaan van D'n Uutlaot mocht Maarten Lamers zich toen Jubileumprins van d'n Uutlaot noemen. 

Terug