Oprichting D'n Uutlaot in 1957

In de jaren '50 waren er in de omgeving van Sint Tunnis hier en daar al carnavalsverenigingen opgericht, maar vanuit Sint Anthonis moest de plaatselijke jeugd helemaal naar Venray fietsen om daar 'vastelaovend' te vieren. Enkele Sint Tunnisse (toen nog) jonge mannen vonden in de herfst van 1957, dat het hoog tijd was voor een eigen carnavalsvereniging.

Voor de oprichtingsvergadering werd er uit iedere straat in 't dorp een bewoner uitgenodigd en nog diezelfde avond werd de vereniging opgericht. Er werd direct een bestuur gekozen: Sjaak van den Borne werd secretaris, Martien Teunissen penningmeester en Koos Arts en Theo Verstegen werden bestuurslid. De directeur van de zuivelfabriek, dhr. Leon Jansen, werd gevraagd als voorzitter en vorst en deze was hier direct toe bereid.

De vereniging had natuurlijk ook een naam nodig. Veel mensen denken dat d'n Uutlaot te maken heeft met de uitlaat van een auto. Vandaar ook dat in dé carnavalsschlager van d'n Uutlaot gesproken wordt over een "uutlaot, die an 't roëke is". De verklaring van de naam heeft daar echter niets mee te maken, maar slaat gewoonweg op het 'uitgelaten' zijn.

Hiermee was eind 1957 Carnavalsvereniging d'n Uutlaot geboren!

Terug